top of page

Es crea D-Recerca Precària: una federació d'assemblees d'investigadores precàries a les univ

El passat divendres 18 de novembre es va celebrar la I Trobada de Recerca Precària a Catalunya, al barri barceloní de Sants. Al voltant d'un centenar d'investigadors i investigadores es van trobar a Can Batlló amb l'objectiu comú de crear i mantenir una xarxa de suport entre les persones que es dediquen, d'una o d'altra manera, a la recerca a Catalunya, i que ho fan amb la precarietat com a condició laboral comuna.

Des de l'arrel de D-Recerca (antiga associació de doctorandes de Catalunya), un grup d'investigadores de diferents centres universitaris (o vinculats a la Universitat) han volgut engegar de nou aquesta eina, destacant ara, però, el denominador comú de la precarietat com a característica que uneix totes les joves investigadores. Es van convocar totes les persones que estiguessin interessades a participar activament en la creació d'assemblees als seus centres, campus i universitats.

L'objectiu final era establir grups de treball entre “investigadores precàries” als nivells més localitzats, per tal d'aconseguir, amb accions concretes, millores a curt termini.

A la Trobada es van explicar, en primer lloc, els principals motius pels quals les investigadores comencen a mobilitzar-se contra la precarietat a la seva feina: els preus de les matrícules de doctorat, que es tradueixen en "pagar per treballar"; la manca d'ajuts pre i post doctorals, que fan impossible una feina estable per a les joves investigadores; la temporalitat de la feina de recerca; l'escassa contractació de professorat novell, etc.

Després, es van exposar quins han estat els antecedents d'organització d'investigadores predoctorals, per tal d'identificar experiències d'èxit i de fracàs als col·lectius que ja existeixen o que existien abans. Seguidament, es van posar en comú una sèrie d'eines, procediments i instruments que faciliten la creació de les assemblees locals. Per començar l'organització d'aquestes, les assistents es van dividir en grups en funció a la seva vinculació universitària, i es van crear així set grups de treball formats per investigadores de diferents universitats de Barcelona i Girona.

La jornada es va tancar amb una estona distesa de xerrada al bar de Can Batlló, i amb grans expectatives i il·lusió de fer realitat un projecte que, tot i que acaba de néixer, pretén tenir un futur d’èxit al seu davant.


Últims posts
Arxiu
Busca per etiquetes
No hay tags aún.
Segueix-nos
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page